7 Aralık 2008 Pazar

Fıstıklı Baklava

Fıstıklı Baklava (Orta Büyüklükte Baklava Tepsisi)

Malzemeler:
1 kilo baklavalık un
3 tane yumurta
10 gr tuz (hamuru sağlamlaştırmak için)
2 bardak su
Yarım kilo nişasta
400 gram tereyağı veya margarin
1 kilo şeker
250 gr fıstık veya ceviz
HAZIRLANIŞI :

Geniş bir leğene unu boşaltıp yumurtaları içine kırın. Sonra tuzu ekleyip bir bardak su ilave edin. Hamuru sert bir hale gelene kadar yoğurduktan sonra üzerini ıslak ve temiz bir bezle örterek yaklaşık 20 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
Dinlenen hamuru leğenden çıkararak 12 eşit parçaya bölün ve üzerine nişasta serpip elinizle yassı hale getirin.Mermer bir zemin veya sofra üzerinde oklava veya merdaneyle hamurları olabildiğince ince bir şekilde açın.
Hamur açılırken sürekli olarak nişasta serpin. Açtığınız yufkaları tepsiye dizmeden önce çok hafif bir şekilde tepsiyi iyice yağlayın. Sonra birer birer yufkaları tepsiye dizin.
Yufkaları tepsiye dizerken her bir defasında daha önce kısık ateşte eritmiş olduğunuz tereyağına bir fırçayı batırarak yufkanın üzerine serpin.
Hamurun yarısını tepsiye döşedikten sonra fıstık veya cevizi güzel bir şekilde tepsiye yayın. Kalan hamurları da aynı şekilde fıstıkların üzerine dizin. Bıçağın tersiyle tepsinin kenarından hamuru içeriye doğru sıkıştırın. Yine bıçak yardımıyla istediğiniz şekilde (havuç dilimi, kare, dikdörtgen vb. gibi) dilimleyin.
Eritmiş olduğunuz yağı dilimlerin üzeri kapanacak şekilde dökün. Hazırladığınız baklavayı orta hararetli bir fırında yaklaşık yarım saat pişirin. Bu süre içinde baklavanın içi pişecek ve yüzeyi de portakal rengini alacaktır.
Kadayıftaki gibi hazırladığınız şerbeti baklavayı fırından alır almaz sıcağı sıcağına ilave edin. Sonra yine soğumaya bırakın baklavanız hazırdır.

Devamını okuyun...>>

Yassı Kadayıf

Malzemeler

4 adet yassı kadayıf
4 adet yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağı su
1 dilim limon
Servis için; Kaymak

yassi-kadayif.jpg

Yapılışı

Yassı kadayıfı çırpılmış yumurtaya bulayıp kızgın sıvıyağda kızartalım. Daha sonra suyun içine bırakalım (yağının atıp, hafifçe yumuşaması için). Kadayıfları tepsiye dizelim. Üzerine suda eritilmiş toz şeker ekleyelim. 1 silim limonuda ilave edip, kısık ateşte 10 dk kaynatalım. Kadayıflar soğuyunca, kaymakla birlikte servis yapalım.

Afiyet Olsun…


Devamını okuyun...>>

Oktay Usta Lokma Tatlısı

lokma.jpg

Malzemeler ;

(6 kişilik)

  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1,5 su bardağı su
  • Yarım çay kaşığı toz şeker
  • 2 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta
  • Kızartmak için sıvıyağ

Şerbeti için;

  • 2,5 su bardağı tozşeker
  • 2 su bardağı su
  • Yarım limonun suyu

Hazırlanışı;

İlk önce şerbet için tozşeker ve suyu kaynatalım. Limon suyunu ekledikden sonra 2-3 dakika daha kaynatıp sogumaya bırakalım.

Kuru mayayı yarım su bardağı ılık su ve tozşekerin içerisinde 15 dakika bekletelim ( kabarması için) Unumuzu derin bir kabın içine eleyip tuzu ekleyelim. Mayalı suyu yumurtayı ve 1 su bardağı suyu ekledikden sonra çatalla iyice çırpalım. daha sonra yogurarak muhallebi kıvamında cıvık bir hamur elde edelim ve yarım saat mayalanmaya bırakalım.

Yagımızı iyice kızdıralım. Mayalanan hamurdan acucumuzun içerisine alıp baş ve işaret parmağımızı sıkalım. aradan çıkan fındık büyüklüğündeki hamuru tatlı kaşığı yardımı ile kızgın yağın içerisine atalım. Hamurun kaşığa yamışmaması için her seferinde kaşığı sıvı yağa batıralım. Bu işlemleri hamurumuz bitene kadar tekrarlayalım. önlü arkalı iyice kızaran lokmalarımızı tavadan alıp soğuk şerbetin içerisine atalım ve 10 dakika şerbette bekletip servis yapabiliriz.

Afiyet olsun


Devamını okuyun...>>

Ev Baklavası

ev_baklavasi.jpg

Malzemeler

(10-12 kişilik)

  • 1 kg baklavalık un
  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı su
  • 1 tutam tuz
  • 400 gr tereyağı
  • 3 su bardağı dövülmüş ceviz içi

Şerbeti için ;

  • 1,5 kg toz şeker
  • 5 su bardağı su
  • 3-4 damla limon suyu

Hazırlanışı;

Soğuması için ilk olarak şerbeti hazırlamakla başlayalım. Şekeri ve suyu kaynatalım limonumuzu ekledikten sonra 1-2 dakika daha kaynattıktan sonra soğumaya bırakalım.

Un, yumurta, su ve tuzu derin bir kapta yoguralım. Hazırladığımız hamuru 12 eşit parçaya ayıralım. Her bir bezeyi oklava ile çok ince olana kadar açalım. Baklava tepsimizi yaglayalım. Hazırladıgımız yufkalardan 6 adedini her birinin arasına eritilmiş tereyağından serperek tepsimize koyalım. Üzerine ceviz içini serpelim kalan 6 yufkayıda aralarına terayağı sürerek üst üste koyalım. Kalan terayağınıda en üste dökelim. Baklavamızı isteğimize göre dilimleyelim. 180 derecede ısıtılmış üzeri kızarana kadar pişirelim.

Sıcak tatlının üzerine soğuk serbetimizi yavaş yavaş dökelim Baklava şerbeti iyice çektikten vede soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.


Devamını okuyun...>>

Batırık



Malzemeler :


* 2 su b. ince bulgur
* 1 su b. tuzsuz yer fıstığı
* 1 su b. ceviz
* 2 çorba k. tahin
* 1 çorba k. salça
* 1 tutam yeşil soğan
* 2 domates kurusu
* 2 çorba k. susam
* nar ekşisi
* zeytinyağı
* tuz, karabiber

Servis için:

* Yeşillik

Hazırlanışı :

2 su bardağı ince bulgurun üzerie sıcak su ilave edip ince bulguru demlendirin.1 tutam yeşil soğanı ince olarak kesin.Tavaya 2 çorba kaşığı tahini ilave edin ve tahini kavurun.Cevizi ve yer fıstığın parçalayıcıdan geçirin.Karıştırma kabına demlenmiş olan bulguru alın ve bulguru karıştırın.Üzerine tahini ilave edin ve karıştırın Üzerine ince kesilmiş maydanoz ve yeşil soğan ilave edin.

Üzerine domates kurusu,zeytinyağı,1 çorba kaşığı salça ilave edin.Üzerine nar ekşisi ilave edin ve tüm malzemeyi karıştırın.Daha sonra batırığı köfte şeklini verin.Servis tabağına yeşillikleri dizin.Yeşilliklerin üzerine elinizle köfte şeklini verdiğiniz batırığı ilave edip servis edin.
Devamını okuyun...>>

Patates Yuvası



Malzeme :


* 6 haşlanmış patates
* 1 haşlanmış havuç
* bezelye
* maydanoz
* kornişon turşu
* sosis
* 1 limon suyu
* zeytinyağı

sosu için:

o yoğurt
o mayonez
o tuz

Hazirlanisi :

Haşlanmış patatesleri rendenin ince yerinden rendeleyin. Üzerine limon suyu ekleyerek iyice hamur gibi yoğurun.

İç harcı için havuç, turşu ve sosis küp doğrayarak karıştırma kabına alın. Üzerine bezelye ve ince doğranmış maydanoz ekleyerek karıştırın.

Sosu için yoğurt, mayonez ve biraz tuzu karıştırın. Tüm hazırlıklar tamam oluca patatesten ceviz büyüklüğünde koparak içini açın. İç harçtan koyarak servis tabağına alın. Tüm malzemeler için ayni işlemi uygulayın. Daha sonra üzerine sostan gezdirerek servis yapın.
Devamını okuyun...>>

6 Aralık 2008 Cumartesi

Bayrama Özel Tatlılar

buruşuk baklava
Malzemeler:
* 2 adet yumurta
* 1 kg. un
* 1/2 kg. buğday nişastası
* 1 fiske tuz
* 2 yemek kaşığı sirke
* 1/4 limonun suyu
* 350 - 400 gr. tereyağı
* 1 kg. ceviz
* Aldığı kadar su (Süt baklavanın yumuşamasına sebep olduğu için su kullanılır)
Şerbeti İçin (Tepsinin büyüklüğüne göre miktar değişebilir, ancak aşağıdaki ölçüler idealdir)
* 2 lt. su
* 2 kg. su
* 1 çay kaşığı limon tuzu
Yapılışı:
1. Bir kaba 1 kg. unu koyun, ortasını açın. Tuzu, yumurtaları, sirkeyi,limon suyunu ve suyu ekleyip yoğurun. Buğday nişastasını eklemeyin, onu yufkaları büyütürken kullanacağız. Hamurun kıvamının kulak memesi kıvamında olması gerekiyor.
2. Yoğurduğunuz hamurun üzerine nemli bir bez örterek yarım saat kadar dinlendirin. Hamur dinlendiği zaman yufkaları açmak daha kolay olacaktır.
3. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler koparın. Bizden aşağı - yukarı 20 adet kadar çıktı. Bu bezeleri 15 cm. çapında yufkalar olana kadar, unla açın. Sonra unu silkeleyin. Bu aşamadan sonra yufkaları buğday nişastasıyla büyütün. Buğday nişastası hamurun biraz daha yumuşak olmasını sağlıyor. Yufkaları incecik hale gelene kadar açın. Ne kadar ince ise o kadar makbuldür. Yani belli bir büyüklüğe kadar değil, belli bir inceliğe göre açmanız gerek.
4.Bütün yufkaları açın, açtığınız yufkaları oklavaya sarın, kenarlardan tutarak ortaya çekerek büzün.
5.Buruşan yufkaları temiz bir sofra bezinin üzerine açarak serin. Yalnız oluşan pilelerin kaybolmamasına dikkat edin.
6.Yufkaları bir müddet kurumaya bırakın. Çok da kıtır kıtır kurumayacaklar tabi ki, hamur halinde olmayacak sadece:) İlk serdiğiniz yufkadan başlayarak yufkaların yuvarlak olan uç kenarlarını kesin ve yufkanın içine serin. Buradaki amaç yufka rulo yapıldığı zaman her dilimin eşit kalınlıkta olmasını sağlamak.
7.Yufkanın içine bol ceviz koyun.
8.Kol böreği sarar gibi rulo yaparak sarın.
9.5 - 6 cm. uzunluğunda dilimler meydana gelecek şekilde dilimleyin.
10.Tepsiye dizin. Dikdörtgen ya da kare tepsiye veya borcama dizebilirsiniz. Ancak genelde yuvarlak tepsiye tepsinin dış tarafından başlayarak iç içe geçmiş halkalar halinde diziliyor. Bu da servis edilene kadar hoş bir görüntü oluşturuyor.
11.Bir tavada tereyağını eritin, hafiften kızartın. Tereyağını sıcakken baklavaların üzerine gezdirin. En fazla 150 derecede ağır ağır pişirin. Çok fazla kızarmaması gerekiyor. Ne kadar beyaz pişerse o kadar iyidir. Pişen baklavayı fırından alın. Soğumaya bırakın.
12.Şerbeti hazırlamaya başlayabiliriz. Şekerle suyu şerbet kıvamına gelene kadar kaynatın. Şerbeti ocaktan almadan önce içine limon tuzunu ilave edin. Limon tuzu baklavanın şekerlenmesini engelliyor.
13.Şerbeti ocaktan aldıktan 5 - 10 dk. sonra baklavanın üzerine dökün. Baklava soğuk, şerbet sıcak olmalı.
Devamını okuyun...>>

5 Aralık 2008 Cuma

Ayva Marmelatı

MALZEMELER
1.200 gr ayva
600 gr toz şeker
karanfil

HAZIRLANIŞI
Ayvaları yıkayıp, dört eşit parçaya bölün. Çekirdeklerini çıkarıp, çekirdek yataklarını temizledikten sonra tencereye koyun. Tencereye bir miktar su ve birkaç adet karanfil koyduktan sonra tencerenin kapağını kapatıp orta ateşe oturtun. Ayvalar sularını salıp tekrar çekmeye başladıklarında tencereyi ateşten alın. Ayvaları tahta bir kaşık yardımıyla bastırarak ezip, süzgeçten geçirin. Ayvalara şeker katın ve tekrar tencereye alıp orta ateşe oturtun. Tahta bir kaşıkla karıştırarak, marmelat kıvamına buluncaya dek kaynatın. Sonra ateşten alın ve soğumaya bırakın. Ilındığında kuru cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde muhafaza edin.
Devamını okuyun...>>

Armut Marmelatı

MALZEMELER
1.200 gr armut
600 gr toz şeker
karanfil

HAZIRLANIŞI
Armutları yıkayıp, dört eşit parçaya bölün. Çekirdekleri çıkarıp, çekirdek yataklarını temizledikten sonra tencereye koyun. Tencereye bir miktar su ve birkaç adet karanfil koyduktan sonra tencerenin kapağını kapatıp orta ateşe oturtun. Armutlar sularını salıp tekrar çekmeye başladıklarında tencereyi ateşten alın. Armutları tahta bir kaşık yardımıyla bastırarak ezip, süzgeçten geçirin. Armutlara şekeri katın ve tekrar tencereye alıp orta ateşe oturtun. Tahta bir kaşıkla karıştırarak, marmelat kıvamına buluncaya dek kaynatın. Sonra ateşten alın ve soğumaya bırakın. Ilındığında kuru cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde muhafaza edin.
Devamını okuyun...>>